Szkolenia

Terapia ręki I i II stopień (6,13 i 19.03.23)

Termin szkolenia: 6, 13 i 19.03.2023 r. Cena: 450 zł zł/os

Szkolenie: Terapia ręki jako strategia ogólnego usprawniania ucznia (I i II stopień) - w trybie hybrydowym

Szkolenie realizowane hybrydowo
Uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu formy doskonalenia zawodowego oraz certyfikat
Szkolenie realizowane przez Niepubliczną Placówkę Doskonalenia Nauczycieli Fundacji "ASDreamer"
Wymiar szkolenia:
16h : I część online (4h) - 06.03.23 r. od 17.00-20.00; II cześć online (4h) - 13.03.23 r. od 17.00 do 20.00; III cześć udział bezpośredni w siedzibie Fundacji "ASDreamer" (8h) od 10.00 - 17.00
Realizacja:
do ustalenia
Zapisy:
biuro@fundacjaasdreamer.pl lub skorzystaj z formularza "zapisz się"

Terapia ręki stanowi istotny element całościowego oddziaływania na rozwój dziecka ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi i rozwojowymi. Jest programem ukierunkowanym na usprawnienie praksji i planowania motorycznego w obszarze motoryki małej(precyzyjne ruchy dłoni i palców). Neurologiczne podstawy wiedzy o działaniu układu nerwowego wskazują na istotne znaczenia stymulacji tej części ciała. Ma ona wpływ na procesy poznawcze, posturalne a także na procesy mowy. Prawidłowa realizacja tej formy terapii sprzyja także poprawie pisma i grafomotoryki. Na szkoleniu uczestnicy będą mieli okazję doświadczyć wielu ćwiczeń i stymulacji.Nauczą się prawidłowo przeprowadzać proces diagnozy i dobierać odpowiednie do potrzeb dziecka ćwiczenia. Szkolenie prowadzone jest przez wykwalifikowanego specjalistę i doświadczonego pedagoga specjalnego z uprawnieniami do terapii SI, terapii ręki.

Program szkolenia:
1. Teoretyczne podstawy pracy i diagnozy w terapii ręki
a) budowa ręki
b) zaburzenia motoryki małej
c) praktyczne zastosowanie wybranych testów diagnostycznych
2. Praktyczne oddziaływania wykorzystywane w terapii ręki
a) założenia programów z wykorzystaniem terapii ręki
b) ćwiczenia usprawniające procesy posturalne
c) wpływ terapii ręki na procesy poznawcze i na rozwój mowy - przykłady ćwiczeń

ZAPRASZAMY :-)

zapisz się